Wednesday, 26 June 2013

APA ITU ASTAXANTHIN ?


Astaxanthin dihasilkan dari microalga Haematococcus Pluvialis. Astaxanthin 550 kali Iebih baik berbanding vitamin E untuk menghapuskan radikal bebas dalam sel-sel. Astaxanthin juga dapat mengelakkan kerosakan DNA, melambatkan kesan penuaan, anti kanser, anti diabetik dan banyak lagi kebaikan-kebaikan yang sedang dikaji oleh bio-saintis seluruh dunia.


KUASA ASTAXANTHIN
Karotenoid ialah salah satu pigmen yang dihasilkan oleh keadaan semulajadi dunia. Ia adalah pigmen lipid-larut yang dihasilkan daripada warna kuning, oren dan merah seperti warna oren lobak merah, warna merah tomato dan jagung yang berwarna kuning. Kebanyakan karetenoid terkumpul di dalam daun tumbuhan, plankton dan alga.
Setakat ni terdapat lebih kurang 650 jenis karotenoid semulajadi yang telah dikenalpasti. Ia boleh dibahagikan secara umumnya kepada 2 kumpulan iaitu kumpulan karotenoid dan kumpulan xanthophylls. Beta karoten adalah 'wakil' kumpulan karoten yang memberi faedah kepada kesihatan.
Pada tahun 1930, beta-karoten dikenalpasti berupaya bertindak sebagai provitamin A (proses menukar sebahagian beta-karoten kepada vitamin A di dalam badan manusia). Beta-karoten telah disahkan sebagai anti oksida yang kuat pada tahun 1980.
Dalam karotenoid jenis xanthophylls pula, astaxanthin adalah yang paling baik dan berkesan. Sumber terbaik astaxanthin adalah daripada microalga Haematococcus Pluvialis.
Menyedari kehebatannya, formula Dr. Azimuth menggunakan astaxanthin dari sumber ini. Ianya halal, bersih dan diproses secara saintifik, di bawah jenama Dr. Azimuth "Astaxa Bioessence".Astaxanthin yang Hebat
Astaxanthin berkesan menentang radikat bebas oksigen singlet dan Iipoperaoxide dalam sel badan manusia.
Astaxanthin kini diketahui mempunyai keupayaan yang tinggi untuk menghalang tindakbalas radikal bebas oksidasi oksigen singlet yang amat bertoksid kepada sel manusia. Penggunaan astaxanthin boleh menghalang penghasilan Iipoperaoxide yang boleh memudaratkan tisu badan.
Astaxanthin mempunyai kesan anti oksida yang paling hebat jika dibandingkan dengan vitamin E atau kumpulan beta karoten yang lain.
Astaxanthin menunjukkan kesan aktiviti anti oksida yang amat tinggi iaitu mencapai 1000 kali lebih tinggi daripada Vitamin E (a-tocopherol) dalam menentang tindakbalas lipid peroxidation (pengeluaran lipoperoxide) di sel mitochondria hati yang disebabkan oleh iron bivalen.
Astaxanthin juga didapati mempunyai kekuatan lebih 100 kali ganda daripada Vitamin E dan sepuluh kali ganda lebih daripada beta-karoten dalam menentang oksidasi oksigen singlet radikal bebas.
Oleh yang demikian bolehlah dibuat kesimpulan bahawa astaxanthin adalah anti oksida yang kuat.


FAEDAH ASTAXANTHIN ::
Apabila astaxanthin dimakan, kita akan memperoleh kesan tindakan vitamin A serentak dengan kesan anti oksida seperti :-

Mengekalkan kenormalan fungsi mata, menghalang rabun malam, mata Ietih dan lain-lain
Memperkuat membran mucus, berkesan menghalang penyakit berjangkit
Menghalang kulit kering, kedut dan kendur dan anti penuaan (anti ageing)
Memastikan pertumbuhan gigi yang sempurna dan mengekalkan fungsi reproduktif
dan lain-lain
Walaupun aktiviti provitamin A yang terdapat pada astaxanthin kurang jika dibandingkan dengan Vitamin A atau beta-karoten, faedah yang terdapat di dalam vitamin A tetap diperolehi dengan selamat tanpa perlu risau kesan negatif disebabkan pengambilan vitamin A yang berlebihan seperti pening kepala, masalah hati, masalah kulit dan sebagainya.

Menghalang Kanser dan Metastasis Dengan Berkesan
Astaxanthin jauh lebih berkesan daripada beta-karoten dalam menghalang kanser dan metastasis.
Penginjesan astaxanthin amat berguna dalam menentang kanser. Kajian yang dijalankan oleh Yishifumi Tomita, pembantu professor di Fakulti Pertanian di Universiti Miyazaki telah mengesahkan perkara ini. Kajian ini mendapati keupayaan astaxanthin menyekat perkembangan sel kanser lebih baik daripada beta karoten.

Menghalang Metastasis barah yang disebabkan tekanan (stress)
Kebelakangan ini, tekanan (stress) telah dikenalpasti sebagai salah satu daripada faktor risiko kanser. Hal ini disebabkan tekanan menghasilkan jumlah oksigen aktif yang tinggi di dalam tubuh badan. Ia juga menggalakkan penghasilan, pembiakkan dan metastasis kanser. Kajian mendapati astaxanthin berupaya mengawal proses ini.

Astaxanthin menentang beberapa jenis kanser dengan berkesan
Selain daripada penemuan yang telah dinyatakan di atas, penyelidikan yang dijalankan oleh Profesor Hoyoku Nishino dari Universiti Perubatan Prefectural mengesahkan bahawa astaxanthin juga berkesan dalam menentang penularan kanser paru-paru, kulit dan neuroblastoma.
Kajian ini juga mendapati risiko kanser kolon juga dapat dikurangkan sehingga separuh dengan pengambilan astaxanthin selama lapan bulan secara berterusan. Selain daripada itu astaxanthin juga didapati berkesan menentang kanser jenis lain seperti kanser mulut, hati dan payu dara.

Menentang Penyakit Diabetes
Kesan penyakit diabetes amat menakutkan. Apabila insulin iaitu sejenis hormon yang dirembeskan oleh pankreas tidak lagi berupaya menjalankan tugasnya dengan berkesan, tubuh badan manusia tidak akan mampu menggunakan sepenuhnya gula yang diambil melalui pemakanan. Hal ini akan menyebabkan kandungan gula berkumpul di dalam darah dan akhirnya menyebabkan diabetes. Penyakit diabetes adalah satu keadaan di mana tahap gula di dalam darah meningkat dengan kroniknya dan kemudian gula mula dikeluarkan daripada tubuh melalui air kencing iaitu kencing manis.
Astaxanthin dapat mengawal diabetis dengan berkesan seperti:
a) Kandungan gula dalam darah telah dapat dikawal dan diseimbangkan ke paras normal
b) Aktiviti enzim anti oksida dapat mengurangkan tekanan terhadap hati
c) Kuantiti lipopreroxide dapat dikurangkan (proses lipoperoxide berkurang)
d) Pengurangan kolesterol dan triglyserid di dalam darah (kurang merosakkan peredaran darah)
e) Katarak mata disebabkan kencing manis dapat dihalang dengan ketara.
Astaxanthin yang digabungkan dengan terapi diet mungkin berupaya menentang perkembangan diabetes dengan lebih berkesan.

Astaxanthin Menjadikan Kulit Cantik Tanpa Kedut dan Tompok Hitam
Radikal bebas oksigen aktif boleh mendatangkan mudarat kepada kulit. Pendedahan kepada cahaya matahari yang keterlaluan menyebabkan kulit berkedut dan bertompok-tompok hitam.
Ini disebabkan cahaya ultra ungu yang terdapat di dalam cahaya matahari menghasilkan jumlah radikal bebas yang banyak pada kulit dan boleh menyebabkan keradangan, kerosakan pada protein yang menyokong kepejalan kulit dan mempercepatkan pengeluaran pigmen melanin yang menyebabkan kulit menjadi bertompok hitam.
Peningkatan umur juga adalah faktor utama menyebabkan kulit berkedut dan bertompok-tompok.
Adalah dipercayai bahawa astaxanthin yang dimakan setiap hari akan membolehkan tubuh badan menyingkirkan radikal bebas (oksigen singlet) yang dihasilkan oleh cahaya ultra ungu. Selain daripada itu aktiviti provitamin A astaxanthin juga dipercayai dapat melawan kedutan dan kulit mengendur dengan berkesan.
Kesan kulit yang cantik ini juga boleh diperolehi jika astaxanthin disapukan pada bahagian luar kulit. Pengumpulan pigmen yang boleh menyebabkan tompokan hitam pada muka telah terhalang apabila kulit disapukan dengan astaxanthin.
Dr. Azimuth dengan kerjasama Biosaintis Jepun telah merumus formulasi produk-produk kesihatan dan kecantikan yang mengandungi astaxanthin. Ini termasuklah produk untuk kosmetik, penjagaan kesihatan dan lain-lain.
Perlindungan daripada cahaya matahari yang optimum dapat dicapai apabila produk pelindung matahari yang disapukan pada bahagian kulit digabungkan dengan pengambilan astaxanthin.
Astaxa Bioessence Dr. Azimuth dihasilkan dari microalga Haematococcus Pluvialis di Hawaii. Ia menggunakan sistem bioreactor tertutup. Sistem ini berkesan merangsang keadaan yang optimum untuk penghasilan astaxanthin yang halal, berkualiti tinggi dan meminimumkan risiko daripada dicemari.
Potensi dan kelebihan Astaxanthin:-
a. 550 kali lebih kuat berbanding Vitamin E
b. 40 kali Iebih kuat daripada Beta-Karoten
c. 17 kali Iebih baik daripada ekstrak biji anggur
d. Mempunyai aktiviti antiperoxidative membran yang kuat
e. Mengelakkan kerosakan DNA
t. Mengurangkan kesan penuaan
g. Menghindar dari penyakit kronik seperfi kanser, diabetes, sakit jantung dan lain-lain
Dr. Azimuth telah menambah nilai astaxanthin dengan produk-produk jenama Astaxa Bioessence seperti makanan nutritif, kosmetik, minuman tenaga dan banyak lagi produk-produk berasaskan Astaxa Bioessence.
Cubalah produk-produk Dr. Azimuth yang berasaskan kajian saintifik dan lnsya-AIlah anda pasti berpuas hati.


GAMAT DAN ASTAXANTHIN
Kajian Dr. Azimuth menunjukkan bahawa produk-produk gamat yang diperkukuhkan dengan astaxanthin adalah sangat berkesan dan baik untuk kesihatan. Ini disebabkan oleh fakta sinergi di antara gamat dan microalga Haematococcus Pluvialis yang keduanya berasal dari air.
Gamat yang dikenali juga sebagai timun laut adalah sejenis haiwan invertebrata (tanpa tulang belakang). Gamat tempatan jenis Golden Sea Cucumbers spesis Stichopus horrens banyak digunakan dalam rawatan tradisional. Kuasa penyembuhan gamat telah digunakan oleh nenek moyang kita untuk penyembuhan luka luaran dan dalaman, mengurangkan sakit sendi dan otot, memulihkan sistem penghadaman, mengatasi buasir, meningkatkan tenaga batin, awet muda dan lain-lain kegunaan.
Kajian Dr. Azimuth menunjukkan produk-produk gamat yang dicampur dengan astaxanthin, chlorella, spirulina dan vitamin boleh menjadi makanan semulajadi untuk meningkatkan kesihatan. Campuran bahan-bahan ini yang diketahui umum mempunyai banyak khasiat selain daripada faedah-faedah yang telah disebutkan di atas, ia juga dapal meningkatkan sistem imun, memperbaiki sistem pernafasan, sistem kardiovaskular / jantung, mengatasi keadaan lemah dan lesu dan banyak lagi khasiat-khasiat yang dapat kita manfaatkan.
OIeh kerana itu, Dr. Azimuth telah mengeluarkan beberapa makanan semulajadi berasaskan gamat, astaxanthin, chlorella dan spirulina. Produk ni di bawah jenama GamatMaxx - Liquid Natural Food. Ia makanan semulajadi yang sesuai untuk semua golongan samada kanak-kanak, orang dewasa atau orang tua.
Produk seperti ini mengandungi Iebih daripada 61 jenis nutrien yang berfungsi secara sinergi untuk meningkatkan kesihatan.
Produk :: GamatMaxx (Minuman kesihatan berasaskan gamat dan astaxanthin)
KESIMPULAN
Daripada kajian Dr. Azimuth mendapati produk pemakanan gandingan gamat, chlorella, astaxanthin dan spirulina amat baik untuk meningkatkan kesihatan secara menyeluruh dan menjauhi penyakit-penyakit kronik. Anda disarankan mencuba GamatMaxx dan Insya-AIIah anda akan dapat merasai kebaikannya.
Rangkaian produk Dr. Azimuth berasaskan gamat dan astaxanthin akan dilancarkan berperingkat-peringkat. Produk-produk ini merangkumi Gamat Bioskin, Gamat JointMaxx, Gamat BioHeat dan 10 lagi jenis produk untuk mengoptimakan khasiat dan kebaikan gamat dan astaxanthin.
SUMBER :
Penemuan Terhebat Biosaintis Abad Ke-21
ASTAXANTHIN Molekul Ajaib Untuk Kesihatan & Kecantikan

No comments:

Post a Comment

Sexy Red Lips